Skorzystałam z okazji i podczas wizyty 11 – letniego chrześniaka mojego męża – zapisałam i przeliczyłam 3 obiady, które:
- były zjedzone ze smakiem
- były proste i nie wymagały dużo czasu
- angażowały w wykonanie naszego gościa
Pierwszym krokiem było wspólne wymyślenie posiłku, a potem wspólne zakupy. Dzieci często się wstydzą powiedzieć, że czegoś nie lubią, więc warto zapytać je co lubią i skupić się na tych produktach, które nie będą sprawiać problemu. Wychodzę z założenia, że lepiej żeby jakiś składnik się powtarzał niż mam zmuszać kogoś do jedzenia czegoś, czego nie lubi. Sama jako nastolatka nie lubiłam kilku rzeczy i nie wyobrażam sobie, abym była forsowana do jedzenia, np. wątróbki.
Obiad nr 1
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, pomidorami i indykiem
makaron z pszenicy durum pełnoziarnisty (500g – 1 op.)
mięso mielone z indyka (500g – 1 op.)
szpinak świeży (200g – całe opakowanie z Biedronki)
passata pomidorowa (700g – butelka z Biedronki)
oliwa z oliwek (2 łyżki)
Makaron ugotowałam al dente. Mięso mielone udusiłam na oliwie ze szpinakiem, dodałam passatę. Przyprawy, których użyłam: sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny. Ten gotowałam sama przed przyjazdem.
4 porcje obiadowe łącznie dostarczają:
- kcal 2587
- B 186 g
- T 34 g
- W 382 g
- błonnik 61 g
Czas operacyjny – 18 minut
Obiad nr 2
Domowe KFC
4 całe uda z kurczaka
1 kg ziemniaków
ok. 700g ogórków kiszonych
oliwa z oliwek (5 łyżek)
Mięso natarłam oliwą i przyprawami. Ziemniaki Kuba pokroił w słupki – w misce zmieszał z przyprawami (sól, papryka czerwona) i oliwą. Na 1 blaszce ułożyłam mięso, na 2 Kuba wysypał ziemniaki. Piekłam godzinę w 190 stopniach.
4 porcje obiadowe łącznie dostarczają:
- kcal 2228
- B 126 g
- T 102 g
- W 218 g
- błonnik 20 g
Czas operacyjny – 1 godzina (ale jak wszystko siedzi w piecu można np. w coś pograć albo przygotować lemoniadę albo poczytać albo co chcesz!)
Obiad nr 3
Duszony kurczak z pieczarkami, pomidorami i kaszą gryczaną
pierś z kurczaka (400 g – 4 małe pojedyncze sztuki)
pieczarki brunatne (750 g – 3 opakowania z Carrefoura)
passata pomidorowa (700 g – 1 butelka)
kasza gryczana (200 g – 1 szklanka lub 2 woreczki)
oliwa z oliwek (4 łyżki)
Mięso pokroiłam (sorry, mąż kroił!) w kostkę, pieczarki Kuba pokroił w dużą kostkę – wrzuciliśmy do wolnowaru i zalałam passatą. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. W zasadzie zalałam ją wrzątkiem i po 7 minutach była gotowa – polecam mega kaszę gryczaną paloną EKO z Bio Planet albo z serii Tesco – tak się ją migiem przygotowuje.
4 porcje obiadowe łącznie dostarczają:
- kcal 1803
- B 136 g
- T 55 g
- W 205 g
- błonnik 30 g
Czas operacyjny – robiliśmy w wolnowarze, więc tyle, co pokrojenie i wrzucenie składników do wolnowaru.
Żyj, nie wariuj i dbaj o siebie najpierw!
Ela Sawicka
Jeśli potrzebujesz wsparcia w skutecznym odchudzaniu i chcesz to zrobić bez spiny i zbędnych poświęceń – z moją pomocą – zajrzyj na stronę z moim wsparciem – znajdziesz tam mój flagowy 6 tygodniowy Program Skutecznego Odchudzania bez spiny i zbędnych poświęceń (grupowy lub indywidualny), praktyczne warsztaty online oraz szkolenia online na żywo – zawsze z moim wsparciem podczas sesji pytań i odpowiedzi:
https://www.elasawicka.pl/oferta
Do eduSklepu zajrzyj po ebooki, proste plany żywieniowe bez spiny, nagrania warsztatów i szkoleń oraz narzędzia, które ułatwią Ci odchudzanie bez zbędnych poświęceń:
https://www.elasawicka.pl/sklep/
No, to mamy to!
Gdzie jeszcze możemy się spotkać?
FB
https://www.facebook.com/elasawickapl
IG
https://www.instagram.com/dieta_bez_lukru/